Artykuły

Dobry chleb ma krótką listę składników i długą listę zalet, bo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Historia dobrego, prawdziwego chleba to w gruncie rzeczy opowieść o zakwasie, dlatego dbając o najwyższą jakość i wyborny smak pieczywa każdego dnia z niezwykłą starannością dbamy o nasz zakwas. To podczas fermentacji zakwas powoduje wyrastanie i spulchnianie chlebowego ciasta, […]

Pyszna marmolada, wyborny lukier, świeżutkie, miękkie ciasto – tak można opisać dobre pączki. Historia tych słodkich wypieków sięga podobno XVI-XVII wieku. Tyle, że wtedy były serwowane na wytrawnie, faszerowano je słoniną i podawano z mięsiwem, cieszyły się dużym zainteresowaniem. Dopiero później zaczęto pączki serwować na słodko, wtedy też zmieniły kształt na okrągły. Karnawał zwraca uwagę […]

Jesteśmy przekonani, że pasje i talenty warto pielęgnować od najmłodszych lat, dlatego konsekwentnie wspieramy drużyny z Akademii Piłkarskiej Świdnica. Sport pozwala doskonalić umiejętności, uczy rywalizacji, a w wymiarze czysto praktycznym: poprawia samopoczucie i wspiera układ odpornościowy. Aby osiągać najlepsze wyniki, także na murawie, niezbędna jest dyscyplina, to jednak każdą aktywność fizyczną powinniśmy zacząć od odpowiednich […]

Jest symbolem urodzaju, pomyślności i dobra, dlatego nie może go zabraknąć na wigilijnym stole – to absolutnie obowiązkowy składnik kutii czy makowca. W kuchni gości nie tylko od święta – i dobrze, bo jego zastosowanie przynosi wiele różnych, ale zawsze smakowitych wypieków, a do tego korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Te niepozorne, małe ziarenka posiadają […]

Niedawno Internet ogarnęła mania rzucania wyzwań firmom. Mechanizm zabawy był prosty: internauci pytali wybraną markę, czy jeśli pod upublicznionym zapisem wyzwania uzyskają określoną liczbę polubień i komentarzy, dostaną wybraną nagrodę: a to upatrzoną suknię ślubną, wizytę w studiu tatuażu lub rabat na kurs prawa jazdy. Niektórzy bawili się o mniejsze stawki jak pizza, czy zestaw […]

„Dzisiaj jest Twoją pierwszą pustką kartką z książki liczącej 365 stron, napisz dobrą książkę” – to powiedzenie szczególnie popularne, gdy wchodzimy w Nowy Rok zwykle z mnóstwem noworocznych postanowień. Zwiększony ruch odnotowują kluby fitness, siłownie, większe obroty zauważają właściciele sklepów ze zdrową żywnością. Ale nasz entuzjazm przygasa i noworoczne cele dość szybko znikają, gdy zapominamy, […]

Dla Pasol-Paco rok 2016 był niezwykle ważny i bardzo dobry z różnych względów. Obchodziliśmy jubileusz 25 lat istnienia naszej piekarni, świętując to ćwierćwiecze w gronie pracowników, przyjaciół i kontrahentów. W tym roku miałam przyjemność odebrać kilka ważnych, gospodarczych nagród: Gwiazdę Biznesu, Dolnośląskiego Gryfa, a niewątpliwą „wisienką na torcie” był Świdnicki Gryf – bo choć każda […]

Były czasy, gdy cena chleba przewyższała wartość drogocennych kamieni, a każdy bochenek był na wagę złota. W naszej historii chleb bywał przedmiotem pragnienia i tęsknot, ludzie wyjeżdżali „za chlebem” i z sentymentem nawet po latach wspominali smak i zapach prawdziwego, polskiego chleba. Ale były też czasy, gdy karmiono nim zwierzęta i pełno go było na […]

Chleb, któremu ciężko się oprzeć. Kto raz spróbował czystoziarnistego, lubi do niego wracać. Trudno zestawiać go z innymi chlebami, bo w smaku raczej nie przypomina tradycyjnego pieczywa – smakuje zupełnie inaczej i może pochwalić się inną listą właściwości. Powstaje bez mąki i bez drożdży. Jest bardzo chrupiący i pożywny. Ma mniejszy indeks glikemiczny, dostarcza więcej […]

Prawdziwy, dobry chleb zwykle ma krótką listę składników, ponieważ do przygotowania smacznego i zdrowego pieczywa w zupełności wystarczą: mąka, woda, drożdże i sól. Ważne, by wszystkie składniki były najwyższej jakości, dlatego starannie wybieramy różnego rodzaju mąki, używamy krystalicznie czystej wody, wyselekcjonowanych ziaren i nasion. Każdego dnia z uwagą i zaangażowaniem dbamy o naturalny zakwas, który […]

Wokół pieczywa narosło tyle mitów, że czasem można w ich gąszczu zwyczajnie się zgubić. Mimo że mit szkodliwości glutenu został niedawno obalony, to wciąż wiele osób daje się zwieść – zupełnie niesłusznie – innym „strasznym opowieściom” z chlebem w roli głównej. Do takich „nieuzasadnionych teorii” należy m.in. przekonanie, że pieczywo to przyczyna otyłości. Nic bardziej […]

Wierzymy, że posiłki spożywane razem smakują lepiej. Rodzinne śniadania to nie tylko fundament zdrowej diety, ale także budowanie więzi, zacieśnianie i pielęgnowanie relacji. To mówiąc wprost: świadomy wybór lepszego życia. Chcemy być tego częścią, dlatego dzielimy się z Państwem smacznym i zdrowym pieczywem, przygotowywanym każdego dnia z pasją i zaangażowaniem. Korzystamy z doświadczeń najlepszych świdnickich […]

Zawsze warto w diecie uwzględniać świeże składniki, a jesienią szczególnie istotne jest dostarczanie naszemu organizmowi jak największej ilości witamin, dlatego dobrym pomysłem na drugie śniadanie do pracy czy szkoły są kanapki z sezonowymi warzywami. Wystarczy kilka prostych rad, by przygotować jesienne bomby witaminowe! Do tych kompozycji śniadaniowych idealnie nadadzą się nasz chleb razowy, pieczywo pełnoziarniste […]

Rodzice zawsze powtarzali mi, że chleb jest po to, by się nim dzielić, dlatego niezmiennie od 25 lat nasza rodzinna piekarnia angażuje się w rozmaite akcje i przedsięwzięcia mające na celu wsparcie świdniczan. Jesteśmy przekonani, że pomaganie ma sens, a społeczna odpowiedzialność biznesu jest jednym z najważniejszych obszarów działania każdego przedsiębiorstwa, bo każda firma może […]

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez smacznej kanapki. W weekend obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. To święto piekarzy, jak i wszystkich miłośników chrupiących wypieków. Na czym polega fenomen chleba? Jego smak kojarzy się z dzieciństwem, rodzinnym domem i bezpieczeństwem. Przyzwyczajeni od dziecka do stałego dostępu do świeżego i dobrego chleba w piekarni na każdym […]

Jesień to czas gromadzenia zapasów. W spiżarni, a nie w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej! Choć jesienią przeważnie mniej się ruszamy, wcale nie musimy tyć. Dlatego już teraz kiedy do Sylwestra zostały niespełna trzy miesiące, warto pomyśleć o prawidłowej diecie. Wystarczy, że uzupełnimy naszą dietę błonnikiem, a zapewnimy organizmowi lepszy metabolizm, warto w tym celu […]

Top