Artykuły

Jędrne i soczyste warzywa zachęcają, by przyrządzać z ich udziałem kolorowe i smaczne, wiosenne kanapki. Oczywiście warunek jest jeden: nowalijki powinny pochodzić z pewnego źródła, by przyrządzane posiłki były i pyszne i bezpieczne dla naszego organizmu. Te fantastyczne dary wiosny są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, a część nowalijek z powodzeniem można uprawiać na […]

Często mówi się, że to, co przychodzi nam łatwo, nie przedstawia dużej wartości, ponieważ w żadnej dziedzinie życie sukces nie przychodzi łatwo. A to, co dobre i wartościowe jest okupione może nie ciężką, ale na pewno systematyczną pracą. Eksperci podkreślają: dieta nie wymaga głodówek, ale wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Tymczasem wiele osób, decydując się na […]

W gronie przyjaciół, pracowników, współpracowników i kontrahentów świętowaliśmy 25 lat istnienia rodzinnej piekarni Pasol-Paco. Każda, nawet najlepsza impreza, podobnie jak dobry biznes, nie może się obejść bez porządnego planu. Ale co ważniejsze – te najlepsze spotkania i interesy zwykle rządzą się swoimi prawami i piszą własne scenariusze. Po naszym jubileuszowym spotkaniu dosłownie odebrało mi głos, […]

Mąka, woda, zakwas i sól – tylko czterech składników potrzeba, by powstał pyszny i zdrowy chleb. W Pasol-Paco wypiekamy pieczywo z najlepszej jakości mąk pszennych i żytnich z grubego przemiału, dodajemy krystalicznie czystą wodę, sól i starannie prowadzony zakwas. Ten ostatni jest naturalnym konserwantem, przedłuża świeżość chleba i sprawia, że jest on bardziej lekkostrawny. Chleb […]

Wielu wcale nie wstaje o trzeciej nad ranem, bo pracę rozpoczynają wieczorem dnia poprzedniego. Śniadanie najczęściej jedzą w domu i nie czują zapachu świeżego pieczywa. Co to za grupa zawodowa? Oczywiście mistrzowie piekarnictwa. 4 maja piekarze świętują swój dzień, podobnie jak hutnicy, strażacy, kominiarze i garncarze. Patronem ich wszystkich jest bowiem św. Florian, który roztacza […]

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest zarówno najlepsze jakościowo, jak i najzdrowsze dla naszego organizmu – ta praktyczna wiedza jest już coraz powszechniejsza i oczywista Ale już nie każdy „zjadacz chleba” wie, czym jest zakwas i dlaczego pieczywo na nim sporządzone jest tym najbardziej pożądanym. Zakwas to nic innego jak naturalne kultury bakterii pochodzące z mąki […]

Chleb to bardzo łatwe pożywienie, które nie nastręcza problemów z transportem – można go swobodnie przenosić i jest gotowy do spożycia od razu po rozpakowaniu. Idealnie nadaje się do tworzenia różnorodnych zestawów: wystarczy posmarować kromkę prawdziwym masłem orzechowym, albo nafaszerować ulubionymi dodatkami, pamiętając o świeżych warzywach, a taka kanapka sprawdzi się nie tylko jako drugie […]

Istnieje tyle filozofii zdrowego odżywiania i recept na bycie fit, że ciężko znaleźć dietę odpowiednią dla siebie. Pewne jest jedno: praca nad zdrową dietą to zadanie długodystansowe. Dodatkowo jeśli uprawiamy sport, potrzebujemy czasu, by dobrze poznać swój organizm i wiedzieć, po jakich potrawach i produktach, czujemy się podczas treningu najbardziej komfortowo. Kiedyś cała Polska tańczyła, […]

Jest do tego stopnia oczywistym, że bywa niedostrzegalnym, symbolem naszej kultury, historii i tradycji. Nadal otaczany czcią wyrażaną niewyrzucaniem pieczywa, czynieniem znaku krzyża na spodzie bochenka przed krojeniem. Pierwsze wzmianki o polskim chlebie sięgają czasów Bolesława Chrobrego. Legenda głosi, że król, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł miły zapach, gospodarz tego domostwa poczęstował go […]

Bywa, że pytanie czym różni się żurek od barszczu białego?, przypomina dziecięce dyskusje o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy i prowadzi nieuchronnie do elementarnego: co było pierwsze – jajko czy kura? Naturalnie ilu smakoszy barszczu/żuru, tyle opinii. Pewne jest, że zakwas na żur i barszcz przygotowujemy na różnych mąkach. Pierwszy na mące […]

Ten, który „wstrzymał Słońce i ruszył Ziemię” pod względem wykształcenia i zainteresowań był prawdziwym człowiekiem renesansu. Ale pewnie niewielu zdaje sobie sprawę, że na słynnego astronoma donoszono za warzenie piwa …lawendowego, oraz że wybitny uczony ma powiązania z pieczywem, a konkretnie: „słuszną ceną chleba”. Doktor Nicolaus Copernicus był astronomem i kanonikiem, ekonomistą, kartografem, i medykiem. […]

Powoli zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Zdrowe jedzenie stopniowo staje się modne. Przykładamy większą wagę do tego, co jemy i jak jemy. Dostrzegamy, że warto jeść pierwsze i drugie śniadanie. A chleb to istna skarbnica węglowodanów, które dostarczają energii dla ciała i mózgu, dlatego w codziennym, zdrowym menu nie powinno zabraknąć pieczywa. W pieczywie znajdują […]

Czasem skórka chleba jest tak chrupiąca, że aż trudno uwierzyć, że powstała z tego samego ciasta, co miękisz pieczywa. Jaka jest jej tajemnica? Jakość skórki jest ściśle związana z jakością pieczywa, dlatego w Pasol-Paco przygotowujemy chleby z najwyższej jakości mąk i naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników, by mieć pewność, że dzielimy się z Państwem tym, co […]

Chleb tak spowszedniał, że nie dostrzegamy jakim dobrodziejstwem jest jego posiadanie. Do Pasol-Paco właśnie dotarła Jaskółka Odpowiedzialności, nagroda za zaangażowanie w aspekt Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. Rodzice zawsze powtarzali mi, że chleb jest od tego, by się nim dzielić. Wierzę, że pomaganie innym ma sens, że nas wzbogaca. Ewangeliczna opowieść o rozmnożeniu chleba ma, nie tylko […]

Każda moda przemija – powiedzenie to nie odnosi się tylko do wybiegów, ma zastosowanie i w żywieniu. Z kolorowej prasy często atakują nas nagłówki: „Odchudzanie nigdy jeszcze nie było tak przyjemne!”, „Przygotuj się na lato!”, a za nimi podążają opisy rozmaitych diet. Swoje pięć minut miała i dieta bezglutenowa. Miała, jej pomysłodawca Peter Gibson wycofuje […]

Graham nazwę zawdzięcza amerykańskiemu pastorowi i dietetykowi Sylwestrowi Grahamowi, który już w XIX wieku propagował krakersy i chleb wypiekany z ciasta z pszennej mąki grubo mielonej. W 1829 r. Graham opublikował przepis na krakersy i chleb z mąki pszennej z pełnego przemiału – pieczywo bardziej pożywne i zdrowsze od jasnego. Pieczywo Grahama przetrwało do dziś, […]

Top