Upiekliśmy chleb roku!

W ostatni weekend Jawor zamienił się w stolicę chleba i piernika. Podczas tegorocznej edycji Święta Chleba i Piernika w jaworskim Rynku padł długo oczekiwany rekord na najdłuższy piernik w Polsce, rekord został pobity i oficjalnie zatwierdzony – ten upieczony w sobotę liczył sobie 46 metrów i 10 cm!

Ostatniego dnia imprezy także nie brakowało emocji, choćby za sprawą organizowanego po raz pierwszy Dolnośląskiego Pieczenia Chleba. W szranki stanęli piekarze w towarzystwie samorządowców. Świdnicę reprezentowali: pani prezydent Beata Moskal-Słaniewska i nasz mistrz piekarnictwa – pan Krzysztof Bryjka. Zespoły, bawiąc się doskonale, rywalizowały o tytuł „Dolnośląskiego Wypieku Roku”, a całemu przedsięwzięciu bacznie przyglądał się gość specjalny Święta Chleba i Piernika w Jaworze, Kevin Aiston, który na krótki kurs pieczenia prawdziwego, smacznego i zdrowego chleba zgłosił się do naszego Mistrza Piekarnictwa – niezawodnego Pana Krzysztofa.

Serca, a właściwie podniebienia publiczności, która kulinarne zmagania piekarzy i samorządowców oceniała podczas degustacji, podbił chleb świdnicki i podpłomyki na naturalnym zakwasie i świdnickim piwie z dodatkiem kminku, sezamu, siemienia lnianego i czarnuszki. Nasze wypieki zyskały wielu sympatyków, oraz nagrodę, co cieszy i motywuje do dalszego upowszechniania świdnickich smaków. Do zobaczenia za rok!

Top