„Chlebowzięci” są wśród nas?

Wierzę, że „Chlebowziętych” jest całkiem sporo. Traktuję to określenie dość szeroko: dla mnie to i osoby, które pieką chleb w domu, ale także i ci, którzy eksperymenty z wypiekiem mają wciąż przed sobą, natomiast absolutnie świadomie dokonują wyborów, robiąc codzienne zakupy. Czytają etykiety i zwracają uwagę, by „chleb powszedni” był zdrowy i smaczny, wypiekany z najlepszej jakości mąk i naturalnych dodatków.

Znam osoby, które w poszukiwaniu „chleba idealnego” podjęły próbę samodzielnego wypieku pieczywa. Bywa, że to swoisty rytuał – od prowadzenia zakwasu po wyrobienie chlebowego ciasta i obserwowanie jak w piekarniku przemienia się ono w rumiany bochenek. To swoista kulinarna magia, której towarzyszy niezrównany, zbożowy aromat! Dla jednych to rozwiązanie problemów zdrowotnych czy dietetycznych, dla innych – odkrywanie nowych smaków i sposób na relaks.

Pasjonaci chleba domowego wypieku powinni zarezerwować sobie pierwszą sobotę września i odwiedzić Siedlimowice, gdzie odbędzie się I Festiwal Mąki, organizowany przez Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie. W ramach festiwalu można wziąć udział w konkursie na Najlepszy Chleb Domowego Wypieku „Chlebowzięci”. Wierzę, że spotkamy się w przyjaznym, zabytkowym młynie i będziemy mogli porozmawiać o dobrej mące, tradycyjnych recepturach i pieczeniu wybornego chleba! Serdecznie zapraszam i do zobaczenia!

Top