Artykuły

Nasze chleby wypiekamy z mąki, wody, soli i zakwasu – tyle wystarczy, by upiec smaczne pieczywo. Historia dobrego, prawdziwego chleba to w gruncie rzeczy opowieść o zakwasie, dlatego dbając o najwyższą jakość i wyborny smak chleba każdego dnia z niezwykłą starannością dbamy o nasz zakwas. Ten podczas fermentacji powoduje wyrastanie i spulchnianie chlebowego ciasta, w […]

Pieczywo jest tak mocno wpisane w naszą tradycję, że praktycznie nigdy lub sporadycznie zastanawiamy się, kiedy pojawił się na świecie pierwszy chleb. chleb odnaleziony na Krecie liczy sobie ponad 6 tysięcy lat! Jak przekonują archeolodzy pierwsze bochenki miały niewiele wspólnego z chlebem, jaki obecnie gości na naszych stołach – były płaskie i twarde, zbliżone wyglądem […]

Chleb to najbardziej podstawowe źródło błonnika i węglowodanów, dlatego powinien być – jak w Pasol-Paco od przeszło 20 lat – wypiekany ze składników najwyższej jakości i starannie wyselekcjonowanych, naturalnych dodatków, wśród których niepodzielnie króluje siemię lniane. Nasiona lnu są zaliczane do grupy superfood, powszechnie stosuje się je w medycynie naturalnej. Z dobrodziejstw lnu korzystali już […]

Top