Artykuły

Pieczywo – pod różnymi postaciami – towarzyszy nam niemal codziennie. Z racji wartości odżywczych stanowi podstawę w piramidzie zdrowego żywienia. Jednak często możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że pieczywo tuszy – i …nic bardziej mylnego! Kromka jasnego chleba (25g) dostarcza ok. 60 kcal. Ciemne, pełnoziarniste chleby mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego trzy kromki ciemnego […]

Nie pamiętam, kiedy jadłam pierwszy chleb wypiekany w naszej piekarni. Za to doskonale pamiętam emocje, jakie mi wtedy towarzyszyły. I unoszący się wszędzie fantastyczny zapach pieczywa dopiero co wyjętego z pieca! Ten towarzyszy mi każdego dnia, niezmiennie budząc wspomnienia dzieciństwa i mnóstwo dobrych emocji. Minęło kilka ładnych lat od czasu, gdy pierwsze bochenki powędrowały na […]

Nasze chleby wypiekamy z mąki, wody, soli i zakwasu – tyle wystarczy, by upiec smaczne pieczywo. Historia dobrego, prawdziwego chleba to w gruncie rzeczy opowieść o zakwasie, dlatego dbając o najwyższą jakość i wyborny smak chleba każdego dnia z niezwykłą starannością dbamy o nasz zakwas. Ten podczas fermentacji powoduje wyrastanie i spulchnianie chlebowego ciasta, w […]

Pieczywo jest tak mocno wpisane w naszą tradycję, że praktycznie nigdy lub sporadycznie zastanawiamy się, kiedy pojawił się na świecie pierwszy chleb. chleb odnaleziony na Krecie liczy sobie ponad 6 tysięcy lat! Jak przekonują archeolodzy pierwsze bochenki miały niewiele wspólnego z chlebem, jaki obecnie gości na naszych stołach – były płaskie i twarde, zbliżone wyglądem […]

Chleb to najbardziej podstawowe źródło błonnika i węglowodanów, dlatego powinien być – jak w Pasol-Paco od przeszło 20 lat – wypiekany ze składników najwyższej jakości i starannie wyselekcjonowanych, naturalnych dodatków, wśród których niepodzielnie króluje siemię lniane. Nasiona lnu są zaliczane do grupy superfood, powszechnie stosuje się je w medycynie naturalnej. Z dobrodziejstw lnu korzystali już […]

Top