Chleb pełnoziarnisty idealny na jesień

Jesień to czas gromadzenia zapasów. W spiżarni, a nie w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej! Choć jesienią przeważnie mniej się ruszamy, wcale nie musimy tyć. Dlatego już teraz kiedy do Sylwestra zostały niespełna trzy miesiące, warto pomyśleć o prawidłowej diecie. Wystarczy, że uzupełnimy naszą dietę błonnikiem, a zapewnimy organizmowi lepszy metabolizm, warto w tym celu codzienny chleb zamienić na pieczywo pełnoziarniste.

Produkty zbożowe pełnoziarniste to główne źródło energii i powinny one stanowić ok. 50-60 proc. dziennej dawki energetycznej. Gdy na zewnątrz robi się chłodniej, a dni są coraz krótsze, przeważnie zamieniamy niskokaloryczne, zimne dania na konkretniejsze posiłki. Na jesiennym talerzu często pojawiają się kanapki.

Pieczywo pełnoziarniste to doskonałe źródło magnezu, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego. Dodatkowo spożywanie pieczywa korzystnie wpływa na wydzielanie się serotoniny, czyli poprawia nastrój, co przy kapryśniej pogodzie i mniejszej ilości słonecznego światła ma duże znaczenie. Warto pamiętać, że nasz nastrój ma wpływ na efektywność pracy układu odpornościowego.

Jeśli kanapki z pełnoziarnistego pieczywa uzupełnimy świeżymi lub kiszonymi warzywami, zieleniną i kiełkami, przygotujemy wówczas zdrową i pyszną bombę witaminowo-mineralną. Polecam na co dzień i od serca!

Top