Czystoziarnisty – bogaty z natury

Chleb, któremu ciężko się oprzeć. Kto raz spróbował czystoziarnistego, lubi do niego wracać. Trudno zestawiać go z innymi chlebami, bo w smaku raczej nie przypomina tradycyjnego pieczywa – smakuje zupełnie inaczej i może pochwalić się inną listą właściwości.

Powstaje bez mąki i bez drożdży. Jest bardzo chrupiący i pożywny. Ma mniejszy indeks glikemiczny, dostarcza więcej błonnika i większe ilości składników odżywczych, co sprawia, że daje uczucie sytości na dłużej niż chleby wypiekane tradycyjnie z mąki pszennej.

Pestki dyni zawierają dobroczynne oleje, które wspomagają pracę serca i układu trawiennego, korzystnie wpływają też na wzrok. Ziarna słonecznika to naturalne kapsułki zdrowia i urody, obniżają poziom cholesterolu, zawierają witaminy A, E i B, oraz poprawiają przemianę materii. Nasiona lnu, nazywane często „przepustką do zdrowia”, zawierają m.in. cynk, magnez i żelazo, wspomagają odchudzanie i obniżają poziom cukru we krwi. Z kolei niepozorne płatki owsiane są bogate w błonnik, zawierają witaminy B1, B6, dbają o nawilżenie skóry, pomagają także utrzymać wagę i dbają o nasze serce. Powinny być obowiązkowe w zdrowym jadłospisie! To całe bogactwo ziaren, nasion i płatków kryje w sobie każdy bochenek chleba czystoziarnistego. Znajdziecie go zawsze w czwartek we Freshmarkecie przy pl. Grunwaldzkim. Spróbujcie, polecam na zdrowie i od serca!

Top