Zdrowe pieczywo, czyli pochwała prostoty

Wokół pieczywa narosło tyle mitów, że czasem można w ich gąszczu zwyczajnie się zgubić. Mimo że mit szkodliwości glutenu został niedawno obalony, to wciąż wiele osób daje się zwieść – zupełnie niesłusznie – innym „strasznym opowieściom” z chlebem w roli głównej. Do takich „nieuzasadnionych teorii” należy m.in. przekonanie, że pieczywo to przyczyna otyłości. Nic bardziej mylnego, ponieważ odpowiednio dobrany chleb może być sprzymierzeńcem odchudzania.

Pieczywo stanowi podstawę dobrze zbilansowanej diety. Zdrowe, dobre pieczywo to niezastąpiona dawka błonnika, który wspiera sprawne trawienie, oraz węglowodanów złożonych – te z kolei pomagają w zachowaniu wysokiego poziomu energii i zapobiegają wahaniom stężenia cukru we krwi. Pieczywo to wreszcie odpowiednia dawka witamin i kwasu foliowego, a także składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu, cynku i potasu.

Jeśli zależy nam na utrzymaniu wagi wystarczy pieczywo pszenne zastąpić chlebem razowym. W naszej ofercie znajdą Państwo także wyborny chleb graham oraz żytni. Na śniadanie doskonale sprawdzi się chrupiący chleb Siema ze złotym siemieniem lnu, a miłośnikom wypieków pełnoziarnistych do gustu przypadną nasze bułki fit pełne uprażonych ziaren i nasion. Polecam na co dzień, na zdrowie i od serca!

Top