Ziarenka pełne zdrowia

Jest symbolem urodzaju, pomyślności i dobra, dlatego nie może go zabraknąć na wigilijnym stole – to absolutnie obowiązkowy składnik kutii czy makowca. W kuchni gości nie tylko od święta – i dobrze, bo jego zastosowanie przynosi wiele różnych, ale zawsze smakowitych wypieków, a do tego korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Te niepozorne, małe ziarenka posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Ceniony od wieków jest dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Mak z powodzeniem może być stosowany jako element profilaktyki licznych chorób. Jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, oraz witaminę C. W 100 g znajduje się aż 1438 miligramów wapnia – budulca kości, a jak przekonują eksperci taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

Ziarna zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Mak dba też o nasz wzrok, podnosi odporność organizmu i poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, dodatkowo zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.

Mak to dobre remedium na wiele dolegliwości, dlatego warto uwzględnić go w codziennej diecie, choćby w pieczywie. Nasze bułeczki, rogaliki i chleb z makiem wybornie smakują z masłem lub konfiturą. Polecam na co dzień, na zdrowie!

Top