Każda moda przemija – powiedzenie to nie odnosi się tylko do wybiegów, ma zastosowanie i w żywieniu. Z kolorowej prasy często atakują nas nagłówki: „Odchudzanie nigdy jeszcze nie było tak przyjemne!”, „Przygotuj się na lato!”, a za nimi podążają opisy rozmaitych diet. Swoje pięć minut miała i dieta bezglutenowa. Miała, jej pomysłodawca Peter Gibson wycofuje […]
Graham nazwę zawdzięcza amerykańskiemu pastorowi i dietetykowi Sylwestrowi Grahamowi, który już w XIX wieku propagował krakersy i chleb wypiekany z ciasta z pszennej mąki grubo mielonej. W 1829 r. Graham opublikował przepis na krakersy i chleb z mąki pszennej z pełnego przemiału – pieczywo bardziej pożywne i zdrowsze od jasnego. Pieczywo Grahama przetrwało do dziś, […]
Króluje wśród zapustnych słodkości. Przed końcem karnawału lubimy sobie pofolgować. I choć w zależności od regionu, kultury i religii, nieco zbyt tłusto i zbyt słodko bywa za sprawą pączków, bułeczek, faworków lub naleśników, to wszędzie jest pysznie i rozpustnie. W końcu tradycja zobowiązuje, a słodka logika podpowiada, że karnawał bez słodkości się nie liczy! Ostatni […]
Na liście postanowień noworocznych często króluje utrata nadprogramowych kilogramów. By uzyskać długotrwały efekt, warto – zamiast restrykcyjnej diety i katorżniczych treningów – zacząć od zmiany sposobu myślenia. Mądre odchudzanie to zmiana stylu życia i nauka zdrowych nawyków żywieniowych. Jeśli wdrażamy plan pn. „szczupła sylwetka” i dążymy na poważnie do „bycia fit”, obok aktywności fizycznej, powinniśmy […]
Choć los z piekarnią związał mnie od dziecka, już jako nastolatka w roli tłumacza wspierałam rodziców w prowadzeniu rozmów z kontrahentami zagranicznymi, udało mi się spróbować w życiu też wielu innych rzeczy. Zawsze miałam wsparcie rodziców. Wiedziałam, kim chcę być, gdzie się znaleźć, do czego zmierzam. Pracowałam dla międzynarodowej korporacji, prowadziłam projekty w agencji marketingowej, […]
Świeży, pszenny z chrupiącą skórką i zbożowym zapachem chleb z dzieciństwa. Na samo wspomnienie ślinianki zaczynają pracować. Pieczywo białe w Pasol-Paco pieczemy na pszennych rozczynach, które sami przygotowujemy. Nie bez powodu pierwszym rodzajem pieczywa, jakie powinno się podawać dziecku jest pieczywo białe – choć nie ma tylu wartości odżywczych co wypieki ciemne, to ma tę […]
Jest piekarnia, gdzie świeży chleb pojawia się codziennie po 16:30, ustawiają się kilometrowe kolejki i chleb wyprzedawany jest w godzinę po opuszczeniu pieca. To legendarna Tartine w San Francisco Chada Robertsona, który z pieczenia chleba uczynił sztukę. Miał wizję chleba, jaki chce upiec. I stworzył chleb idealny – z niesamowicie chrupiącą skórką, miąższem mokrym, błyszczącym, […]
Schudnę, odstawię czekoladę, zacznę biegać, zapiszę się na kurs hiszpańskiego, przestanę tracić czas na niepotrzebne czynności… Kto tego nie zna?! Zwykle po sezonie „Zostaw, to na święta”, nastaje „Najwyższy czas na zmiany!”. Nowy Rok ma symboliczną moc oddzielania przeszłości, której zmienić się nie da – i przyszłości, na jaką mamy wpływ. Stąd lawina noworocznych postanowień. […]
Naturalny zakwas, tradycyjne receptury i najlepsze składniki to elementarz sztuki piekarniczej. Wielbiciele klasyki od lat gustują w naszym chlebie żytnim, który w PASOL-PACO powstaje wyłącznie z mąki żytniej, wody i soli, a niepowtarzalny smak i walory zdrowotne zawdzięcza naturalnej fermentacji, jakiej poddajemy mąkę żytnią, przygotowując żurek, następnie półkwas i kwas. Niezrównany smak tego chleba wprost […]
Życie w harmonii z przyrodą było istotne dla przetrwania, zwłaszcza w czasach, gdy większość ludzi utrzymywała się z płodów ziemi. Obecnie mamy do czynienia ze swoistym „powrotem do korzeni” – cieszy coraz większa świadomość, że pieczywo wyrabiane tradycyjnie jest zdrowsze i smaczniejsze od mrożonek dopiekanych na miejscu, że warto w kuchni wykorzystywać naturalne składniki: warzywa, […]
Wokół pieczywa powstało wiele mitów: od pierwszego z brzegu „chleb tuczy”, po etykietki „pieczywo to chemia” lub „wypiekanie chleba z wielu składników gwarantuje jego wysoką jakość”. Często, a nawet bardzo często, w tych tezach nie ma ziarenka prawdy. W dobie dużych sieci handlowych, marketów i dyskontów, trudniej znaleźć prawdziwe pieczywo – wypiekane tradycyjnymi metodami, według […]
Ilekroć słyszę: „Podziel się!”, „Działaj!” przychodzi mi na myśl pierwsze spotkanie z Robertem Korólczykiem, jak z zaangażowaniem opowiadał o pomyśle na akcję świąteczną. Planował ją z rozmachem i jeszcze większym sercem. Nie był wtedy gwiazdą, rozpoznawalnym wszędzie kabareciarzem. Przed nami trzecia edycja akcji Korólczyk & Przyjaciele potrzebującym. Warto się dzielić! Święta Bożego Narodzenia to magiczny […]
Mylne jest przekonanie, że pieczywo jasne powstaje z mąki pszennej, a ciemne z żytniej. To rodzaj mąki: gatunek zboża i stopień przemiału, decyduje o wartości odżywczej pieczywa i jego kolorze. Najpopularniejszą mąką wykorzystywaną w piekarniach jest mąka pszenna chlebowa typ 750, której zawartość białka przekracza 12 proc., co gwarantuje dużą chłonność wody, dzięki czemu uzyskujemy […]
Produkty pełnoziarniste: makarony, pieczywo, płatki, zyskują coraz większą popularność. Jednak zawartość całych ziaren w dowolnym produkcie nie oznacza jeszcze, że coś jest pełnoziarniste. Bułka z wierzchu posypana ziarnami nie jest pełnoziarnista. Aby pieczywo było pełnoziarniste, musi powstać z mąki z pełnego przemiału – jak choćby nasze bułki grahamki. Gdy ten warunek nie zostanie spełniony, ziarna […]
Jest sporo prawdy w tym powiedzeniu, bo nie każda mąka nadaje się do przygotowania chrupiących wypieków. Od tego, czy zboże było dojrzałe, dobrze wyrośnięte i wysuszone, bardzo wiele zależy. W końcu mąka to najważniejszy składnik chleba. Najczęściej używamy mąk żytnich, w tym zdrowej mąki razowej z grubego przemiału, z chęcią wypiekamy też pieczywo z mąki […]
Z piekarni nowoczesnej czy tradycyjnej? Odpowiedź jest prosta: to bez różnicy! Chleb jest dobry niezależnie od miejsca wypieku – jego jakość zależy przede wszystkim od dobrego zakwasu. Chleb należy do grupy produktów mało przetworzonych – składa się głównie z mąki, wody i niewielkiej ilości soli, a wypiekany na naturalnym kwasie żytnim ma nie tylko wyborny […]