Kanapka, czyli śniadanie idealne

Chleb to bardzo łatwe pożywienie, które nie nastręcza problemów z transportem – można go swobodnie przenosić i jest gotowy do spożycia od razu po rozpakowaniu.

Idealnie nadaje się do tworzenia różnorodnych zestawów: wystarczy posmarować kromkę prawdziwym masłem orzechowym, albo nafaszerować ulubionymi dodatkami, pamiętając o świeżych warzywach, a taka kanapka sprawdzi się nie tylko jako drugie śniadanie, ale także pomoże zregenerować organizm po wzmożonym wysiłku, np. po treningu. Jeśli wrzucimy na patelnię kromkę obtoczoną w roztrzepanym jajku, mamy gotowy pyszny francuski tost.

Mówi się, że kanapka to idealne śniadanie dla każdego sportowca. Razowe pieczywo dostarcza węglowodanów złożonych, które zapewniają energię przez dłuższy czas. Dlatego w biegowym jadłospisie często gości właśnie pieczywo pełnoziarniste i razowe – jak chleby gatunkowe Pasol-Paco w 100 proc.pełnoziarniste, a istotną rolę odgrywają dodatki, z którymi komponujemy kanapki.

Podobno to właśnie w diecie biegacza tkwi 90 proc. skuteczności. Badania pokazują, że 70 proc. spośród osób, które rozpoczynają przygodę z bieganiem, zmienia nawyki żywieniowe. Trenerzy często wskazują, że utrata wagi w 90 proc. sprowadza się do diety, natomiast jedynie w 10 proc. do treningu. Jak wszędzie, tak i tu kluczowe są zatem: umiar, dyscyplina i systematyczna praca. Dla zdrowia!

Top