O co chodzi z tym zakwasem?

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest zarówno najlepsze jakościowo, jak i najzdrowsze dla naszego organizmu – ta praktyczna wiedza jest już coraz powszechniejsza i oczywista Ale już nie każdy „zjadacz chleba” wie, czym jest zakwas i dlaczego pieczywo na nim sporządzone jest tym najbardziej pożądanym.

Zakwas to nic innego jak naturalne kultury bakterii pochodzące z mąki i powietrza. Do powstania zakwasu niezbędne są tylko dwa składniki: mąka i woda. Kilkudniowa fermentacja pozwala uzyskać „magiczną” mieszankę, która doskonale spełnia rolę naturalnych drożdży. To dzięki zakwasowi pieczywo rośnie i nabiera charakterystycznego kwaskowatego smaku. Starannie hodowany zakwas to rewelacyjny naturalny konserwant, dzięki któremu pieczywo zachowuje długo świeżość i ma wiele zalet. To zakwas sprawia, że nasze pieczywo jest szlachetniejsze w smaku, a chleby mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, bo za sprawą naturalnego zakwasu organizm łatwiej wchłania wartościowe składniki odżywcze zawarte w pieczywie.

W ofercie rodzinnej piekarni Pasol-Paco znajdą Państwo szeroki wybór tradycyjnego pieczywa sporządzanego na naturalnym zakwasie. Stawiamy na smak i zdrowie, dlatego pielęgnujemy jakość wypieków i dzielimy się z Państwem tym, co najlepsze – prawdziwym, zdrowym chlebem. Polecam szczególnie nasze chleby gatunkowe: graham, żytnie i razowe. Na co dzień i od serca!

Top