Artykuły

Bułki nawet obficie posypane ziarnami niekoniecznie są pełnoziarniste. Aby faktycznie takie były musi zostać spełniony jeszcze jeden warunek: do wypieku pieczywa pełnoziarnistego powinna zostać użyta mąka z pełnego przemiału, czyli z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą, która zawiera kwas foliowy, witaminę B3, fosfor, żelazo, magnez, cynk. To właśnie mąka razowa typ 2000 zawierająca […]

Każdego dnia oferujemy pieczywo najwyższej jakości: naturalne, smaczne i zdrowe. Niedawno w ofercie Pasol-Paco pojawił się chleb SIEMA ze złotym siemieniem lnu, którego nasiona są jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, a te odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i serca oraz lepszą pamięć. Siemię wspomaga też odchudzanie i utrzymanie wagi, dlatego warto chrupiąco […]

Pytanie, które nie straci na aktualności, brzmi: gdzie przebiega granica między zdrową a po prostu „modną” dietą? Peter Gibson, pomysłodawca diety bezglutenowej, równie spektakularnie jak ogłaszał swoje badania, tak samo się z nich wycofywał, zyskując w blasku fleszy miano „twórcy mitu o szkodliwości glutenu”. Gluten to frakcja białka znajdującego się m.in. w pszenicy, życie, owsie […]

Pieczywo to nieodzowny element codziennej diety. Częściej niż po chleb sięgamy tylko po mleko i ziemniaki. Pieczywo nie tylko zaspokaja głód, może też wspomóc profilaktykę i leczenie różnych schorzeń. Właściwie dobrany chleb to podstawowy czynnik wpływający na kondycję naszego organizmu, dlatego zamiast eliminować pieczywo z diety, warto wybrać taki chleb, który będzie sprzymierzeńcem i zdrowia […]

Chlebowzięci są wśród nas! To jest pewne, a przekonuje o tym nie tylko długa lista konkursowych wypieków i wiele rozmów o dobrym pieczywie, ale przede wszystkim mnóstwo gości, którzy postanowili spędzić sobotę właśnie w Siedlimowicach na I Festiwalu Mąki, gdzie królował dobry chleb i opowieści o zabytkowym młynie. W konkursie „Chlebowzięci” na najlepszy chleb domowego wypieku wzięło udział 30 osób. Pierwszy raz w życiu […]

W ostatni weekend Jawor zamienił się w stolicę chleba i piernika. Podczas tegorocznej edycji Święta Chleba i Piernika w jaworskim Rynku padł długo oczekiwany rekord na najdłuższy piernik w Polsce, rekord został pobity i oficjalnie zatwierdzony – ten upieczony w sobotę liczył sobie 46 metrów i 10 cm! Ostatniego dnia imprezy także nie brakowało emocji, […]

Podróż szlakiem najlepszych tradycyjnych piekarni nie może – z oczywistych względów – ominąć Paryża. Chleby, bułki, brioszki, rogaliki i niezrównane bagietki! Francuzi przekonują, że bagietki pasują do wszystkiego – serwują je na śniadanie pokrojone w centymetrowe kromeczki i smarowane dżemem lub czekoladą, bagietka jest też obowiązkowa przy spożywaniu obiadu. Zawsze fascynuje mnie to uwielbienie dla […]

Wierzę, że „Chlebowziętych” jest całkiem sporo. Traktuję to określenie dość szeroko: dla mnie to i osoby, które pieką chleb w domu, ale także i ci, którzy eksperymenty z wypiekiem mają wciąż przed sobą, natomiast absolutnie świadomie dokonują wyborów, robiąc codzienne zakupy. Czytają etykiety i zwracają uwagę, by „chleb powszedni” był zdrowy i smaczny, wypiekany z […]

Bez jedzenia człowiek może wytrzymać kilka tygodni, bez wody – tylko kilka dni. Mimo że pokrywa ponad 70 proc. powierzchni Ziemi, to ta nadająca się do spożycia to zaledwie 3 proc. całych zasobów. W sztuce piekarniczej to właśnie woda – obok mąki – stanowi podstawę każdego wypieku. Kluczowa jest, nieco inna dla każdego rodzaju pieczywa, […]

Bywa, że nie zawsze. Dobry chleb ma krótką listę składników i długą listę zalet, jeśli chodzi o korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jednak znalezienie zdrowego i smacznego chleba to w dobie dyskontów i punktów, gdzie często tylko odpiekane jest „pieczywo” z ciasta głęboko mrożonego, wcale nie jest „bułką z masłem”. Ale jak mówi inne przysłowie: […]

Wielu przedsiębiorców, sportowców i artystów powtarza niczym mantrę słowa Konfucjusza: „Wybierz pracę, którą kochasz, i nie przepracujesz ani jednego dnia więcej w Twoim życiu”. Są tacy, którzy tak żyją – z pasji uczynili źródło dochodu i z zaangażowaniem podejmują kolejne wyzwania, realizują plany i marzenia. Często przekonują, że niemożliwe nie istnieje. Co ich łączy? Oprócz pasji, […]

Piekarze pracują, gdy większość z nas jeszcze smacznie śpi. W naszej piekarni praca zaczyna się o zmierzchu, kończy o świcie – a wszystko po to, by każdy miał rano na śniadanie świeże, pyszne bułki i chleb. Sekretem każdej piekarni są tradycyjne receptury i …kadzie z zakwasem. Dojrzewający, pracujący, pachnący odpowiednio zakwas to – obok pieca […]

Jędrne i soczyste warzywa zachęcają, by przyrządzać z ich udziałem kolorowe i smaczne, wiosenne kanapki. Oczywiście warunek jest jeden: nowalijki powinny pochodzić z pewnego źródła, by przyrządzane posiłki były i pyszne i bezpieczne dla naszego organizmu. Te fantastyczne dary wiosny są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, a część nowalijek z powodzeniem można uprawiać na […]

Często mówi się, że to, co przychodzi nam łatwo, nie przedstawia dużej wartości, ponieważ w żadnej dziedzinie życie sukces nie przychodzi łatwo. A to, co dobre i wartościowe jest okupione może nie ciężką, ale na pewno systematyczną pracą. Eksperci podkreślają: dieta nie wymaga głodówek, ale wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Tymczasem wiele osób, decydując się na […]

W gronie przyjaciół, pracowników, współpracowników i kontrahentów świętowaliśmy 25 lat istnienia rodzinnej piekarni Pasol-Paco. Każda, nawet najlepsza impreza, podobnie jak dobry biznes, nie może się obejść bez porządnego planu. Ale co ważniejsze – te najlepsze spotkania i interesy zwykle rządzą się swoimi prawami i piszą własne scenariusze. Po naszym jubileuszowym spotkaniu dosłownie odebrało mi głos, […]

Mąka, woda, zakwas i sól – tylko czterech składników potrzeba, by powstał pyszny i zdrowy chleb. W Pasol-Paco wypiekamy pieczywo z najlepszej jakości mąk pszennych i żytnich z grubego przemiału, dodajemy krystalicznie czystą wodę, sól i starannie prowadzony zakwas. Ten ostatni jest naturalnym konserwantem, przedłuża świeżość chleba i sprawia, że jest on bardziej lekkostrawny. Chleb […]

Top