Artykuły

Mąka stanowi kluczowy składnik w wielu przepisach kulinarnych. Pieczemy z niej pieczywo (chleb i bułki), ciasta, ciasteczka oraz wykorzystujemy do makaronów i innych potraw. Istnieje wiele rodzajów i typów mąki, a każdy z nich ma unikalne właściwości i zastosowania.  Rodzaje i typy mąki Nie jest tajemnicą, że w naszych kuchniach króluje mąka. Stosujemy ją zarówno […]

Wybór odpowiedniego pieczywa na diecie może mieć znaczący wpływ na zdrowie i efektywność planu żywieniowego. Wybierając produkty, warto zwrócić uwagę na zawartość takich składników jak: białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Wielu z nas decydując się na dietę, zadaje sobie pytanie, jakie pieczywo wybrać. Które jest najzdrowsze i ma najmniej kalorii oraz czy […]

Każdy, kto kiedykolwiek szukał odpowiedzi na pytanie, które pieczywo jest najzdrowsze, wie, że najwięcej wartości odżywczych mają to wypiekane z mąki żytniej razowej, która powstaje z przemiału pełnego ziarna. W naszej ofercie wraz z nastaniem wiosny pojawiły się bułki żytnie na żytnim zakwasie z siemieniem lnu. Smakują wybornie i są chrupiące! W sam raz na […]

W starożytnym Rzymie lud domagał się „chleba i igrzysk”, znane od stuleci chrupiące wypieki i dziś nie tracą na znaczeniu. Każdy ma swój ulubiony gatunek pieczywa: pszenny, żytny, graham, razowy z nasionami. Podobnie jak każdy piekarz, w którymś się specjalizuje. Niedawno obchodziliśmy dzień św. Klemensa, patrona piekarzy i cukierników, którzy – gdy większość z nas […]

105 570 801, 49 PLN to piękny wynik! Jurek Owsiak i WOŚP biją rekordy, rokrocznie jednocząc Polaków na całym świecie wokół idei niesienia pomocy najmłodszym, a od kilku finałów wsparcie płynie też w stronę seniorów. Na dobrą sprawę wszystko, co dzieje się wokół każdego finału pokazuje, że warto być dobrym jak chleb. Że – parafrazując […]

Ma charakterystyczny słodki, orzechowo-pszenny aromat i niekruszący się miękisz, a dietetycy polecają go osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Chleb graham jest taki zdrowy dzięki mące używanej do wypieku (typ 1850), bowiem jej niska kwasowość nie podrażnia błony śluzowej żołądka. Mąka graham produkowana jest z pszenicy obłuskiwanej na mokro. Powstaje przez rozdrobnienie jedynie części […]

Dobry chleb ma krótką listę składników i długą listę zalet, bo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Historia dobrego, prawdziwego chleba to w gruncie rzeczy opowieść o zakwasie, dlatego dbając o najwyższą jakość i wyborny smak pieczywa każdego dnia z niezwykłą starannością dbamy o nasz zakwas. To podczas fermentacji zakwas powoduje wyrastanie i spulchnianie chlebowego ciasta, […]

Pyszna marmolada, wyborny lukier, świeżutkie, miękkie ciasto – tak można opisać dobre pączki. Historia tych słodkich wypieków sięga podobno XVI-XVII wieku. Tyle, że wtedy były serwowane na wytrawnie, faszerowano je słoniną i podawano z mięsiwem, cieszyły się dużym zainteresowaniem. Dopiero później zaczęto pączki serwować na słodko, wtedy też zmieniły kształt na okrągły. Karnawał zwraca uwagę […]

Jesteśmy przekonani, że pasje i talenty warto pielęgnować od najmłodszych lat, dlatego konsekwentnie wspieramy drużyny z Akademii Piłkarskiej Świdnica. Sport pozwala doskonalić umiejętności, uczy rywalizacji, a w wymiarze czysto praktycznym: poprawia samopoczucie i wspiera układ odpornościowy. Aby osiągać najlepsze wyniki, także na murawie, niezbędna jest dyscyplina, to jednak każdą aktywność fizyczną powinniśmy zacząć od odpowiednich […]

Jest symbolem urodzaju, pomyślności i dobra, dlatego nie może go zabraknąć na wigilijnym stole – to absolutnie obowiązkowy składnik kutii czy makowca. W kuchni gości nie tylko od święta – i dobrze, bo jego zastosowanie przynosi wiele różnych, ale zawsze smakowitych wypieków, a do tego korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Te niepozorne, małe ziarenka posiadają […]

Niedawno Internet ogarnęła mania rzucania wyzwań firmom. Mechanizm zabawy był prosty: internauci pytali wybraną markę, czy jeśli pod upublicznionym zapisem wyzwania uzyskają określoną liczbę polubień i komentarzy, dostaną wybraną nagrodę: a to upatrzoną suknię ślubną, wizytę w studiu tatuażu lub rabat na kurs prawa jazdy. Niektórzy bawili się o mniejsze stawki jak pizza, czy zestaw […]

„Dzisiaj jest Twoją pierwszą pustką kartką z książki liczącej 365 stron, napisz dobrą książkę” – to powiedzenie szczególnie popularne, gdy wchodzimy w Nowy Rok zwykle z mnóstwem noworocznych postanowień. Zwiększony ruch odnotowują kluby fitness, siłownie, większe obroty zauważają właściciele sklepów ze zdrową żywnością. Ale nasz entuzjazm przygasa i noworoczne cele dość szybko znikają, gdy zapominamy, […]

Dla Pasol-Paco rok 2016 był niezwykle ważny i bardzo dobry z różnych względów. Obchodziliśmy jubileusz 25 lat istnienia naszej piekarni, świętując to ćwierćwiecze w gronie pracowników, przyjaciół i kontrahentów. W tym roku miałam przyjemność odebrać kilka ważnych, gospodarczych nagród: Gwiazdę Biznesu, Dolnośląskiego Gryfa, a niewątpliwą „wisienką na torcie” był Świdnicki Gryf – bo choć każda […]

Były czasy, gdy cena chleba przewyższała wartość drogocennych kamieni, a każdy bochenek był na wagę złota. W naszej historii chleb bywał przedmiotem pragnienia i tęsknot, ludzie wyjeżdżali „za chlebem” i z sentymentem nawet po latach wspominali smak i zapach prawdziwego, polskiego chleba. Ale były też czasy, gdy karmiono nim zwierzęta i pełno go było na […]

Chleb, któremu ciężko się oprzeć. Kto raz spróbował czystoziarnistego, lubi do niego wracać. Trudno zestawiać go z innymi chlebami, bo w smaku raczej nie przypomina tradycyjnego pieczywa – smakuje zupełnie inaczej i może pochwalić się inną listą właściwości. Powstaje bez mąki i bez drożdży. Jest bardzo chrupiący i pożywny. Ma mniejszy indeks glikemiczny, dostarcza więcej […]

Prawdziwy, dobry chleb zwykle ma krótką listę składników, ponieważ do przygotowania smacznego i zdrowego pieczywa w zupełności wystarczą: mąka, woda, drożdże i sól. Ważne, by wszystkie składniki były najwyższej jakości, dlatego starannie wybieramy różnego rodzaju mąki, używamy krystalicznie czystej wody, wyselekcjonowanych ziaren i nasion. Każdego dnia z uwagą i zaangażowaniem dbamy o naturalny zakwas, który […]

Top