Bułki żytnie idealne na wiosnę!

Każdy, kto kiedykolwiek szukał odpowiedzi na pytanie, które pieczywo jest najzdrowsze, wie, że najwięcej wartości odżywczych mają to wypiekane z mąki żytniej razowej, która powstaje z przemiału pełnego ziarna. W naszej ofercie wraz z nastaniem wiosny pojawiły się bułki żytnie na żytnim zakwasie z siemieniem lnu. Smakują wybornie i są chrupiące! W sam raz na pierwsze i drugie wiosenne, smaczne i zdrowe śniadanie.

Mąka z jakiej powstaje pieczywo ma znaczenie. To właśnie rodzaj mąki, wybranej do wypieku, decyduje o tym jaki chleb otrzymamy: żytni, razowy lub mieszany. Pieczywo razowe ma najmniejszą wartością kaloryczną, podobnie jak nasz chleb żytni i chrupiące bułki żytnie, które mogą poszczycić się też dużą zawartością błonnika pokarmowego, a ten nie tylko służy naszemu zdrowiu, ale jest także sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki.

Od lat wypiekamy pieczywo korzystając z tradycyjnych receptur i doświadczenia najlepszych świdnickich piekarzy. Pyszne i zdrowe pieczywo to w istocie kilka składników: mąka, woda, sól i zakwas, oraz ewentualnie dodatki takie jak ziarna czy nasiona. Bułki żytnie siemieniem lnu szczególnie wiosną doskonale sprawdzą się w codziennej, smacznej i zdrowej diecie. Każdy może w nich odkryć coś pysznego dla siebie: są wyśmienite z miodem czy pastami, oraz w wersji wytrawnej – z łososiem i serkiem śmietankowym. Polecamy!

Top