Bułka dla większości z nas stała się obowiązkowym składnikiem codziennego śniadania. Dostarcza ona energii na cały dzień. Może być biała lub ciemna i przygotowana z mąki pszennej lub żytniej. Występuje w różnych kształtach. Jakie bułki wybrać i z czym je podawać? Poniżej odpowiemy na nurtujące Cię pytania.
Kupując bułki, musisz wiedzieć, że to produkt, który zachowuje świeżość przez krótki czas. Najlepiej smakują te, które jesz w dniu zakupu. Świeże pieczywo uwielbiamy jeść na śniadanie, podwieczorek i kolację. Półki sklepowe uginają się od różnych rodzajów bułek. Jakie są najpopularniejsze?
Kajzerka jest jedną z najbardziej podstawowych bułek dostępnych w sklepach i piekarniach. Pochodzi z Austrii i jest znana od co najmniej 1760 roku. Według niektórych jej nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa Kaiser, czyli cesarz. Zarówno kształt, jak i sposób wypieku został opracowany przez wiedeńskich piekarzy. To mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi bruzdami na wierzchu. Zazwyczaj jest wypiekana z mąki pszennej, zakwasu lub drożdży, słodu, soli i wody. Często jest posypana makiem lub sezamem.
Oprócz wcześniej wspomnianej kajzerki do najbardziej popularnych bułek należy symbol Francji, czyli bagietka. To podłużna, długa bułka z mąki pszennej. Zwana jest często paryską. Jej przeciętna długość wynosi 1 metr. Stanowi ona podstawę śniadania. Może być podawana z masłem i konfiturami. Świetnie nadaje się do przyrządzania kanapek, na przykład z szynką i serem. Jakość sprawdzisz, ściskając ją. Jeśli powróci do pierwotnego kształtu, to wiesz, że masz do czynienia ze świeżym pieczywem.
W odpowiedzi na francuski przysmak Włosi stworzyli ciabattę. Wymyślona przez Arnoldo Cavallariego w 1982 roku bułka podbiła serca mieszkańców do tego stopnia, że obecnie każdy region Włoch posiada swoją odmianę tego wypieku. Ciabatta to prostokątna, płaska, duża bułka. Prawdziwa powinna mieć chrupiącą skórkę i duże pory w strukturze miąższu. W smaku przypomina polskie tradycyjne pieczywo na zakwasie.
Grahamka to pieczywo o wyższej zawartości błonnika i składników mineralnych niż tradycyjne pszenne bułki. Jak wskazuje jej nazwa, powinna być wypiekana z pszennej mąki graham określanej również jako mąka typ 1850. Zawiera otręby i pochodzi z pełnego przemiału. Kolejne składniki dobrej grahamki to woda, sól, olej roślinny lub masło, odrobina cukru oraz drożdże lub zakwas. Pieczywo graham swoją nazwę zawdzięcza Sylwestrowi Grahamowi – amerykańskiemu kaznodziei, który propagował zdrowy tryb życia. Jest lekkostrawna, więc bez obaw mogą ją spożywać osoby z problemami trawiennymi.
Bułka pełnoziarnista w porównaniu z innymi pieczywami charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, białka, cukru i wody. Zawiera również dawkę magnezu, żelaza i wapnia. Ile ma kalorii? 100 g to 304 kalorie. Średniej wielkości bułka (65 g), zawiera zatem około 198 kalorii. Co to znaczy, że jest pełnoziarnista? Produkty pełnoziarniste to te, które powstają z całego ziarna zbóż – zawierającego okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki oraz bielmo ziarna.
Brioszka to bułka często nazywana również maślaną. Jest wypiekiem pomiędzy wyrobem cukierniczym i piekarniczym. Do jej przygotowania potrzebna jest duża ilość jajek i masła. To tym składnikom zawdzięcza ona swój delikatny miąższ. Skórka brioszki powinna być cienka i złocista. Można ją podawać w postaci wytrawnej oraz ze słodkimi dodatkami.
1 czerwca obchodzimy Dzień Bułki. Wiemy, że chleb wypieka się od 12 tysięcy lat. Historia małych chlebków, czyli bułek, nie jest tak dobrze znana. Nie wiemy, skąd wziął się pomysł na ich wypiekanie. Bez względu na to, jaka jest ich geneza, bułki uwielbia każdy z nas. Jemy je na śniadania, zabieramy do pracy lub przyrządzamy z nich kolację. Chrupiące i świeże – takie najbardziej nam smakują. Wybierz swój ulubiony rodzaj i ciesz się ich smakiem. Niewątpliwie znajdziesz je w Pasol. Piekarnia codziennie wypieka pieczywo z naturalnych składników połączonych ze sobą według sprawdzonych receptur i dostarcza je do miejscowości położonych na całym Dolnym Śląsku – od Świdnicy przez Dzierżoniów, Strzegom i Świebodzice aż po Wałbrzych i Wrocław.