Informujemy, że Spółka PASOL – PACO realizuje Projekt pn. „Zwiększenie skali prowadzonej działalności oraz poprawa efektywności energetycznej istniejącego zakładu poprzez inwestycje w rzeczowe składniki majątku w firmie „PASOL – PACO” Sp. z o.o”.
Piekarnia PASOL-PACO Sp. z o.o. to firma rodzinna specjalizująca się w wypiekach regionalnych. Na rynku funkcjonuje od 1991r. Rosnące ceny mąki, tłuszczu, cukru oraz drastyczne, niespotykane dotąd wzrosty cen energii i gazu spowodowały, że piekarnia stanęła przed koniecznością wprowadzenia zmiany w dotychczasowym funkcjonowaniu. Za podstawowy cel postawiła sobie dobór takich parametrów produkcji, które zagwarantują najwyższą jakość pieczywa przy minimalnym zużyciu środków takich, jak: surowce, energia, żywa praca, oraz w możliwie najkrótszym czasie produkcji. Analiza prowadzonych w firmie procesów produkcyjnych pozwoliła wskazać „wąskie gardła”, które uniemożliwiają sprostanie założonym wymaganiom. Aby osiągnąć założony cel Spółka zdecydowała się na:
– zmodernizowanie linii do produkcji chleba oraz bułek poprzez wymianę nieefektywnych energetycznie urządzeń piekarniczych – w efekcie możliwe będzie co najmniej 2-krotne zwiększenie skali produkcji oraz poprawa efektywności energetycznej zakładu,
– montaż kompletnej instalacji fotowoltaicznej o mocy do 50 kWp wraz z ładowarką do samochodów elektrycznych, która pozwoli na pozyskiwanie energii niezbędnej do procesów produkcyjnych ze źródeł odnawialnych.
Dzięki wdrożonym inwestycjom stosowane dotychczas metody technologiczne i ich parametry zostaną zmieniane i dostosowywane do zmiennych właściwości surowca, wyposażenia technicznego i upodobań konsumenta. Pozwoli to na poprawę pozycji konkurencyjnej Spółki na rynku regionalnym. Ponad to przyczyni się do:
– zwiększenia przychodów firmy i stabilności finansowej przedsiębiorstwa – dzięki zwiększeniu wydajności firmy przy jednoczesnej poprawie efektywności energetycznej Spółka będzie generowała dodatkowe przychody oraz zysk;
– rozbudowy istniejącego zaplecza technicznego – projekt obejmuje zakup urządzeń piekarniczych: dzielarki, komory garowniczej oraz chłodnio-garowni oraz instalacji fotowoltaicznej;
– zwiększenie zatrudnienia – w ramach projektu przewiduje się zatrudnienie 2 pracowników do obsługi nabytych w ramach projektu urządzeń
Cel projektu jest zbieżny z celami szczegółowymi FEDS 2021-2027 oraz TPST, sprawiedliwej transformacji subregionu wałbrzyskiego, w szczególności z celem gospodarczym obejmującym aktywizację gospodarczą oraz wzmocnienie konkurencyjności poprzez wykorzystanie endogenicznego potencjału subregionu w tym poprzez rozwój innowacji i dywersyfikację działalności oraz poprawę efektywności energetycznej. Zastosowanie instalacji fotowoltaicznej oraz efektywnych energetycznie urządzeń w bezpośredni sposób przyczyni się również do osiągnięcie celów związanych z ograniczeniem niskiej emisji i dekarbonizacji.
Projekt będzie realizowany w Świdnicy ul. Husarska 3 oraz Husarska 4 w terminie od 01.03.2024r. do 31.12.2024r.
Wartość projektu: (całkowity koszt projektu) 1 418 410,98 zł
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich 518 930,85 zł