Siemię lniane, czyli przepustka do zdrowia

Chleb to najbardziej podstawowe źródło błonnika i węglowodanów, dlatego powinien być – jak w Pasol-Paco od przeszło 20 lat – wypiekany ze składników najwyższej jakości i starannie wyselekcjonowanych, naturalnych dodatków, wśród których niepodzielnie króluje siemię lniane. Nasiona lnu są zaliczane do grupy superfood, powszechnie stosuje się je w medycynie naturalnej.

Z dobrodziejstw lnu korzystali już starożytni Egipcjanie, którzy szczelnie bandażowali mumie lnianymi tkaninami nasączonymi żywicą, wierząc, że dobrze zachowane ciało zmarłego zapewnia życie wieczne w zaświatach, a więc i nieśmiertelność.

Obecnie len wykorzystywany jest w celach spożywczych i leczniczych. To ziarna bogate w oleje i związki śluzowe, które po spożyciuchronią przełyk oraz śluzówkę żołądka i jelit przed drażniącymi substancjami i zapobiegają stanom zapalnym. Siemię to również doskonałe źródło lignanów, czyli substancji odpowiadających za prawidłową gospodarkę hormonalną, dlatego warto by siemię znalazło sięobowiązkowo w diecie kobiet w okresie menopauzy. Dzięki zawartości witaminy E, cynku i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki,siemię jest też prawdziwym przyjacielem naszej skóry, włosów i paznokci. Na zdrowie i dla urody warto sięgać po pieczywo pełnoziarniste lub nasze bułki fit, z którymi śniadania są nie tylko zdrowsze, ale i smaczne, a do tego dodają energii na cały dzień. Polecam!

Top