Na początku była woda

Bez jedzenia człowiek może wytrzymać kilka tygodni, bez wody – tylko kilka dni. Mimo że pokrywa ponad 70 proc. powierzchni Ziemi, to ta nadająca się do spożycia to zaledwie 3 proc. całych zasobów.

W sztuce piekarniczej to właśnie woda – obok mąki – stanowi podstawę każdego wypieku. Kluczowa jest, nieco inna dla każdego rodzaju pieczywa, tzw. hydracja ciasta, czyli najprościej: ilość wody w cieście. To dla piekarza ważny parametr, który informuje o ilości wody w stosunku do ilości mąki, ale także przydaje się do obliczania proporcji tych składników. Woda wchodzi w skład zakwasu. Po dodaniu do niego mąki, szczypty soli, ewentualnie drożdży i wody z chlebowego ciasta wyrastają bochenki o wyśmienitym miękiszu. Przykładowo chleb żytni z grubego przemiału zawiera ponad 40 proc. wody, pieczywo białe ma w sobie średnio ok. 30 proc. wody.

Dbamy o to, by krystaliczna woda miała zawsze towarzystwo najlepszych, starannie wyselekcjonowanych mąk, nasion i ziaren. Zdrowie i zadowolenie klientów stawiamy na pierwszym miejscu, dlatego chętnie dzielimy się z Państwem tym, co najlepsze: wybornym, prawdziwym chlebem, przygotowywanym w oparciu o tradycyjne receptury i najwyższej jakości składniki. Jakość nigdy nie jest dziełem przypadku, dlatego każdego dnia dokładamy wszelkich starań, by na Państwa stoły trafiał świdnicki chleb – smaczny, zdrowy i naturalny. Wypiekamy pieczywo z pasją i zaangażowaniem, niezmiennie od 25 lat. Polecam!

Top