Istnieje tyle filozofii zdrowego odżywiania i recept na bycie fit, że ciężko znaleźć dietę odpowiednią dla siebie. Pewne jest jedno: praca nad zdrową dietą to zadanie długodystansowe.
Dodatkowo jeśli uprawiamy sport, potrzebujemy czasu, by dobrze poznać swój organizm i wiedzieć, po jakich potrawach i produktach, czujemy się podczas treningu najbardziej komfortowo.
Kiedyś cała Polska tańczyła, teraz – biega. Wiadomo, że im większy wysiłek fizyczny, tym więcej energii potrzebujemy, a podstawowym jej źródłem u sportowca – również amatora – powinny być węglowodany, które odnajdziemy w dobrym chlebie. Biegacze potrzebują 3 do 6 kromek pieczywa pełnoziarnistego dziennie. Jeśli jest to, jak w przypadku chlebów Pasol-Paco, w 100% pieczywo pełnoziarniste, pomoże trzymać właściwą wagę. Ta zasada nie odnosi się tylko do maratończyków. Badania wykazały, że kobiety, które jedzą chleb pełnoziarnisty, ważą mniej od tych, które wybierają białe pieczywo z oczyszczonej mąki.
Chleb pełnoziarnisty może pomóc o 38% zmniejszyć ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego, który charakteryzuje się nadwagą (klasyczna „oponka”!), niskim poziomem dobrego cholesterolu i wysokim ciśnieniem krwi. Powyższe czynniki zwiększają z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i nowotworów. Zdrowe odżywianie i codzienna dawka ruchu to recepta na dobre samopoczucie, w końcu mówimy: „w zdrowym ciele, zdrowy duch!”.