Pieczywo – pod różnymi postaciami – towarzyszy nam niemal codziennie. Z racji wartości odżywczych stanowi podstawę w piramidzie zdrowego żywienia. Jednak często możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że pieczywo tuszy – i …nic bardziej mylnego! Kromka jasnego chleba (25g) dostarcza ok. 60 kcal.
Ciemne, pełnoziarniste chleby mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego trzy kromki ciemnego pieczywa na śniadanie raczej nie zrobią nikomu krzywdy. Dużo ważniejsze jest to, co na kanapkach umieścimy. Skoro pieczywo odgrywa kluczową rolę w prawidłowo zbilansowanej diecie, powinniśmy zaczynać dzień z wypiekami jak najlepszej jakości. Od lat wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom, wypiekając chleby na naturalnym kwasie z dodatkiem starannie wyselekcjonowanych składników i krystalicznie czystej wody. Stosujemy tradycyjne receptury i w żadnym z naszych chlebów nie znajdą Państwo sztucznych aromatów, polepszaczy smaku czy konserwantów. Stawiamy na smak i zdrowie!
Szukacie idealnego chleba? Może dodacie do ulubionych tradycyjny pszenno-żytni chleb na zakwasie – nieodłączny towarzysz śniadań? Albo zachwyci Was chleb razowy, którego każdy bochenek jest wilgotny, chrupiący i niepowtarzalny w smaku, a jego ciemne, aromatyczne kromki skutecznie pomagają dbać o figurę? Wielbicielom klasyki może przypaść do gustu chleb żytni, którego niezrównany smak wprost uzależnia. Na zdrowie i od serca proponujemy rozsmakować się i w bochnie wiejskim – wyrabianym tradycyjną metodą, na naturalnym kwasie żytnim.