Legenda o pierwszym chlebie

Pieczywo jest tak mocno wpisane w naszą tradycję, że praktycznie nigdy lub sporadycznie zastanawiamy się, kiedy pojawił się na świecie pierwszy chleb. chleb odnaleziony na Krecie liczy sobie ponad 6 tysięcy lat! Jak przekonują archeolodzy pierwsze bochenki miały niewiele wspólnego z chlebem, jaki obecnie gości na naszych stołach – były płaskie i twarde, zbliżone wyglądem do dzisiejszych podpłomyków.

Chleb wytwarzano też nieco inaczej. Ziarna zboża rozcierano na kamieniach, dodawano wodę i otrzymaną mieszankę wypiekano na rozżarzonych skałach. Chleb na zakwasie zawdzięczamy Egipcjanom, którzy zbudowali też pierwszy piec chlebowy – tym sposobem powstały bochenki pulchniejsze i smaczniejsze, bliższe pieczywu, jakie znamy obecnie.

Jest wiele legend, które głoszą jak powstał zakwas. Jedna z nich mówi, że pewna niewolnica zapomniała o papce zbożowej pozostawionej na słońcu, a gdy okazało się, że papka zaczęła fermentować, kobieta wystraszyła się, że zostanie ukarana za zmarnowanie ciasta, więc postanowiła mimo wszystko upiec placki i okazało się, że te były smaczniejsze i bardziej pulchne niż poprzednie.

Powstanie zakwasu mogło być dziełem przypadku lub wynikiem eksperymentów, czego się nie dowiemy, pewne jest jedno: zakwas do dziś jest wytwarzany w formie niezmienionej od ponad 4000 lat, a chleb nadal pozostaje symbolem dostatku i pomyślności oraz gwarantem zdrowia, dlatego warto nie wykluczać go z diety. Na zdrowie!

Top