Zawsze warto w diecie uwzględniać świeże składniki, a jesienią szczególnie istotne jest dostarczanie naszemu organizmowi jak największej ilości witamin, dlatego dobrym pomysłem na drugie śniadanie do pracy czy szkoły są kanapki z sezonowymi warzywami. Wystarczy kilka prostych rad, by przygotować jesienne bomby witaminowe!
Do tych kompozycji śniadaniowych idealnie nadadzą się nasz chleb razowy, pieczywo pełnoziarniste lub żytnie, albo żytnie bez drożdży. Kanapka z pieczonym burakiem lub suszonymi pomidorami nie tylko zaskoczy wspaniałym smakiem, ale także korzystnie wpłynie na nasz organizm. Buraki zapobiegają anemii i dobrze radzą sobie w walce z wirusami, a zawarte w nich barwniki „antocyjany” zapewniają wysoką odporność, tak przydatną o tej porze roku. Z kolei suszone pomidory, dzięki bogactwu tryptofanu, świetnie ochronią nas przed złym nastrojem, o jaki nie trudno w sezonie jesienno-zimowym.
Warto także sięgnąć po fenkuł, bardziej znany jako koper włoski – ten dzięki witaminie C wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników. W jesienną niepogodę na kanapkach czy tostach dobrze sprawdzi się też pasta z dyni, papryki i czosnku. Amatorom ciemnego pieczywa powinna zasmakować pasta z czarnej rzepy, po którą z racji jej silnego antybakteryjnego działania warto sięgnąć w przypadku częstych problemów z infekcjami. Polecamy!