Graham – pyszny i zdrowy!

Ma charakterystyczny słodki, orzechowo-pszenny aromat i niekruszący się miękisz, a dietetycy polecają go osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Chleb graham jest taki zdrowy dzięki mące używanej do wypieku (typ 1850), bowiem jej niska kwasowość nie podrażnia błony śluzowej żołądka.

Mąka graham produkowana jest z pszenicy obłuskiwanej na mokro. Powstaje przez rozdrobnienie jedynie części ziarna, tym samym gotowa zawiera ok. 83% bielma, 14,5% otrąb i 2,5% zarodków, czyli tyle co niezmielone ziarno. Właśnie dlatego jest taka zdrowa i bardziej aksamitna niż mąka pszenna razowa.

Chleb graham nazwę zawdzięcza amerykańskiemu pastorowi i dietetykowi Sylwestrowi Grahamowi, który już w 1829 roku opublikował przepis na krakersy i chleb z mąki pszennej z pełnego przemiału, czyli pieczywo bardziej pożywne i zdrowsze od jasnego. W ofercie Pasol-Paco znajdą Państwo zarówno chleb graham, jak i wyborne bułki grahamki.

W czasach pastora chleb przygotowywany był z jedynie nieznacznie obłuszczonego ziarna pszenicy. I choć przez lata technologia jego produkcji nieco się zmieniła, to graham nadal słusznie uznawany jest za chleb posiadający większą wartość odżywczą i walory prozdrowotne. Nasze bułki grahamki z ziarnem i wyborny chleb graham znajdą Państwo w swojej najbliższej okolicy w sklepach Netto i Kaufland. Warto włączyć graham do diety – na co dzień, na zdrowie!

Top