Graham nazwę zawdzięcza amerykańskiemu pastorowi i dietetykowi Sylwestrowi Grahamowi, który już w XIX wieku propagował krakersy i chleb wypiekany z ciasta z pszennej mąki grubo mielonej. W 1829 r. Graham opublikował przepis na krakersy i chleb z mąki pszennej z pełnego przemiału – pieczywo bardziej pożywne i zdrowsze od jasnego. Pieczywo Grahama przetrwało do dziś, w ofercie Pasol-Paco znajdą Państwo zarówno chleb graham, jak i wyborne bułki grahamki.
W czasach pastora chleb przygotowywany był z jedynie nieznacznie obłuszczonego ziarna pszenicy. I choć przez lata technologia jego produkcji nieco się zmieniła, to graham nadal słusznie uznawany jest za chleb posiadający większą wartość odżywczą i walory prozdrowotne.
Zawdzięcza to mące graham (typ 1850) używanej do wypieku, która produkowana jest z pszenicy obłuskiwanej na mokro. Graham powstaje przez rozdrobnienie jedynie części ziarna, tym samym gotowa mąka zawiera ok. 83% bielma, 14,5% otrąb i 2,5% zarodków, czyli tyle co niezmielone ziarno. Właśnie dlatego jest taka zdrowa i bardziej aksamitna od mąki pszennej razowej. Jej niska kwasowość nie podrażnia błony śluzowej żołądka, dlatego chleb graham to dobre rozwiązanie dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.
Bułki grahamki z ziarnem i chleb o charakterystycznym słodkim, orzechowo-pszennym aromacie i niekruszącym się miękiszu, znajdą Państwo w najbliższej okolicy w sklepach Kaufland, Netto, Tesco i Intermarche. Warto włączyć go do codziennej diety!