Często mówi się, że to, co przychodzi nam łatwo, nie przedstawia dużej wartości, ponieważ w żadnej dziedzinie życie sukces nie przychodzi łatwo. A to, co dobre i wartościowe jest okupione może nie ciężką, ale na pewno systematyczną pracą. Eksperci podkreślają: dieta nie wymaga głodówek, ale wymaga zmiany nawyków żywieniowych.
Tymczasem wiele osób, decydując się na dietę, wyklucza całkowicie ze swojego menu chleb. A to poważny błąd, pieczywo bowiem jest dla naszego organizmu bardzo cenne, ma pozytywny wpływ zarówno na naszą kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Warto zatem przyjrzeć się uważniej temu, jaki chleb i ile go zjadamy. Często wystarczy białe pszenne pieczywo zamienić na żytnie razowe, które jest mniej kaloryczne i ma jeszcze tę zaletę, że nie tylko na dłużej zaspokaja uczucie głodu i wspomaga trawienie – dzięki zawartości naturalnego zakwasu – ale poprawia także pamięć. Pieczywo żytnie jest wręcz stworzone dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy lub utrzymać prawidłową wagę, ponieważ zjedzone na śniadanie pozwala uniknąć kalorycznych przekąsek w ciągu dnia, obniża poziom „złego” cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo ciemny chleb żytni wzmacnia odporność. Nasz w 100 proc. chleb żytni znajdą Państwo m.in. w sklepach Tesco i Kaufland oraz innych sklepach osiedlowych. Polecam na co dzień, na śniadanie, na zdrowie!