Wokół pieczywa powstało wiele mitów: od pierwszego z brzegu „chleb tuczy”, po etykietki „pieczywo to chemia” lub „wypiekanie chleba z wielu składników gwarantuje jego wysoką jakość”. Często, a nawet bardzo często, w tych tezach nie ma ziarenka prawdy.
W dobie dużych sieci handlowych, marketów i dyskontów, trudniej znaleźć prawdziwe pieczywo – wypiekane tradycyjnymi metodami, według sprawdzonych receptur i z najlepszych, naturalnych składników, ale jest to możliwe. Prawdą jest, że im krótsza lista składników, tym zdrowszy chleb. Dobre pieczywo powstaje z podstawowych składników: mąki, wody, zakwasu lub drożdży i soli. Sekret prawdziwego chleba to naturalny zakwas, przygotowywany przez piekarzy.
Podczas wielostopniowej fermentacji w kwasie rozwijają się korzystne dla zdrowia mikroorganizmy, a połączenie takiego zakwasu z najlepszymi mąkami, przeważnie z grubego przemiału, oraz krystalicznie czystą wodą sprawia, że chleby nie tylko wybornie smakują, ale i są zdrowsze. Aby podkreślić walory smakowe i wartość odżywczą pieczywa do wielu wypieków stosujemy naturalne dodatki: ziarna słonecznika, dyni, nasiona lnu czy kiełki żyta.
Chcąc każdego dnia dzielić się z Państwem prawdziwym pieczywem – smacznym, naturalnym i zdrowym – nie tylko dbamy o jakość naszych wypieków, ale także staramy się wychodzić naprzeciw Waszym oczekiwaniom. Jesteśmy otwarci na sugestie i stale przygotowujemy nowe, smaczne warianty naszych tradycyjnych bułek oraz chlebów.