Świeży, pszenny z chrupiącą skórką i zbożowym zapachem chleb z dzieciństwa. Na samo wspomnienie ślinianki zaczynają pracować. Pieczywo białe w Pasol-Paco pieczemy na pszennych rozczynach, które sami przygotowujemy.
Nie bez powodu pierwszym rodzajem pieczywa, jakie powinno się podawać dziecku jest pieczywo białe – choć nie ma tylu wartości odżywczych co wypieki ciemne, to ma tę zaletę, iż jest zdecydowanie łatwiej strawne. Dlatego nasza bułka weka, która ma smaczny, mięciutki miąższ i delikatną skórkę, to idealna propozycja na codzienne śniadania dla najmłodszych.
W zależności od regionu można ją spotkać pod różnymi nazwami – w Krakowskiem to po prostu bułka paryska, w Łodzi znana jako angielka, na Górnym Śląsku to typowy francuz, a w Poznaniu kawiorka. Bywa utożsamiana z bagietką – znacznie dłuższą i cieńszą. Weka ma około 30 cm, kształtem i wielkością zbliżona jest do podłużnego chleba. Dzieci rozkoszują się jej delikatnym miąższem, dorosłym przywodzi na myśl bułki w starym stylu – pasujące do wszystkiego. Oczywiście weka najlepiej smakuje z samym masłem!
Francuzi o swoim ukochanym pieczywie – bagietce zwykli mawiać, że jest „zbyt dobra, by mogła przetrwać dłużej”. Podobnie jest z naszą weką. Delektujmy się nią zaraz po zakupie w Tesco, Netto, Kauflandzie czy pobliskim sklepie osiedlowym, albo przedłużmy jej trwałość robiąc nazajutrz zapiekane kromki z dipami, sosami, czy pastami – dodatki zależą tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni. Smacznego!