Nie pamiętam, kiedy jadłam pierwszy chleb wypiekany w naszej piekarni. Za to doskonale pamiętam emocje, jakie mi wtedy towarzyszyły. I unoszący się wszędzie fantastyczny zapach pieczywa dopiero co wyjętego z pieca! Ten towarzyszy mi każdego dnia, niezmiennie budząc wspomnienia dzieciństwa i mnóstwo dobrych emocji.
Minęło kilka ładnych lat od czasu, gdy pierwsze bochenki powędrowały na Państwa stoły. Przez minione dwie dekady zmieniały się Wasze oczekiwania i gusta, przybyło nam wiedzy i doświadczenia. Niezmienne pozostały: pasja, z jaką wypiekamy pieczywo, tradycyjne receptury oraz starannie wyselekcjonowane naturalne składniki.
Chleb – według zaleceń WHO – stanowi jeden z filarów właściwej diety – dlatego tak ważne jest, by był zdrowy, smaczny i pełnowartościowy. Dokładnie takim pieczywem dzielimy się z Państwem każdego dnia. Wierzymy, że prawdziwy chleb – bez ulepszaczy i konserwantów, za to na naturalnym kwasie i z najlepszymi składnikami – wzbogaca rodzinne śniadania i pozwala cieszyć się wspólnie spędzanym czasem.
Jak odróżnić prawdziwe pieczywo od wypieku, który z naturalnym, zdrowym chlebem niewiele ma wspólnego? Prawdziwe pieczywo jest ciężkie, ma zwarty środek bez dużych dziur, chleb pszenny po naciśnięciu kromki wraca do swojej postaci. Pieczywo „oszukane” jest lekkie, nadmuchane, chleb pszenny po naciśnięciu nie wraca do swojej postaci, ma luźny środek, z dużymi dziurami, czasem jest zabarwiany karmelem, któremu zawdzięcza rudy lub czekoladowy kolor.